Can Duran de les Taupaneres
Viladecavalls

A 520 km. Al Sud de Can Baiona

XVI
    Es troba en estat ruïnós.
    Marta Lloret Blackburn

Masia en estat ruïnós que es troba situada al sud de Can Baiona, en una zona de bosc. Només se'n conserven els fonaments, poc visibles a causa de la vegetació que els tapa. Els murs són fets de pedra de la zona lligada amb morter de calç.

El mas de les Talponeres es troba documentat des del segle XIV, quan formava part de la Quadra Inferior de Viladecavalls. En aquest document, Alamanda de Voltrera va establir alguns masos com a garantia del pagament del benefici eclesiàstic que va fundar a la parròquia de Santa Maria d'Olesa de Montserrat CANYAMERES (2000: 14). En un capbreu del segle XVI consta com a propietari de Can Duran de les Taupaneres en Rafel Duran. El mas era força important si tenim en compte la quantitat de terres que tenia. La crisi que la fil·loxera va suposar pel cultiu de la vinya va suposar la decadència de molts masos, com devia ser el cas de Can Duran. Suposem que aquest va ser el motiu del seu abandonament.

BALLBÈ I BOADA, M. (1995). Quaderns d'Història de Viladecavalls IV: Les cases de pagès de Viladecavalls. Viladecavalls: Ajuntament de Viladecavalls. CANYAMERES, E. [et al.] (2000). Can Turu: Història d'una masia de Viladecavalls (segles XIV-XX), s.n.