Can Delàs
Arenys de Munt

  Maresme
  Torrentbó - Parròquia de Santa Cecília
  Emplaçament
  Després del barri de Sta. Cecília continuar el camí de terra en direcció sud.

  Coordenades:

  41.5958
  2.51628
  459687
  4605013
  Número de fitxa
  08007 - 146
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Regular
  Pèrdues en l'esgrafiat i humitats i tancaments deteriorats.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Edifici de planta rectangular amb la coberta de teules àrabs a quatre aigües; consta de planta baixa i dos pisos. Les quatre façanes estan esgrafiades sobre fons vermell. La façana de migdia té un nivell inferior a la façana septentrional, a la que s'hi accedeix per una escalinata de maons amb baranes d'obra. Dues portes a la façana de migdia i quatre finestres petites a la planta baixa. En el primer pis hi ha sis balcons amb les baranes de ferro. A la segona planta trobem set finestres, una més petita que les altres sis.
  Destaca un rellotge de sol a la façana de migdia integrat en els esgrafiats de motius arquitectònics, simulant carreus, a la planta baixa, i florals i geomètrics a la resta.

  Els antics amos eren de la Catalana de Gas, del Sr. Josep Maria Delàs, que en temps de la Guerra Civil va haver de marxar cap a França. Durant el conflicte s'utilitzà per ubicar-hi nens bascos refugiats i, finalment, queda mig destruït per dins. Quan s'acaba el conflicte s'ho venen a en "Belda" un policia secret de Barcelona. Quan en Belda mor, passa a la família i després passa a l'Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt.

  CASALS i COLL, Gaspar (2006). Noms de lloc d'Arenys de Munt, a Fulls arenyencs de cultura, núm. 10, abril de 2006. Ajuntament d'Arenys de Munt, pàg.54.