Can Dalmau
Calella
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Casa d'estil noucentista construïda a principi del segle XX amb el típic pavelló d'estiu a l'altre costat de la finca, encarat a mar.
És un edifici cantoner de planta rectangular aixamfranada. Consta de planta baixa i pis i té la coberta plana. A les tres façanes, les obertures es disposen en eixos i són d'arc de mig punt a la planta baixa i d'arc pla al pis, totes emmarcades amb una motllura. Al pis, els tres finestrals del costat de ponent tenen sortida a sengles balcons sostinguts per mènsules i baranes de forja. A la façana posterior des del pis hi ha un accés a una terrassa amb balustrada, d'on sobresurten unes columnes clàssiques en grups de dos. Al coronament hi ha una cornisa dentada i una amb voladís, d'on arrenca un capcer amb barana de balustrada intercalada. El tractament exterior dels murs és arrebossat i esgrafiat imitant carreus.
El pavelló d'estiu és de notables dimensions per aquest tipus de construcció. És també cantoner i de planta rectangular aixamfranada. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a tres vessants. Les obertures són totes d'arc pla emmarcat amb una motllura, excepte que estan encarades al carrer Anselm Clavé, que són d'arc carpanell a la planta baixa i d'arc de mig punt biforat amb columna central al pis. El ràfec té un voladís notable i està acabat amb cabirons entre rajola decorativa. El tractament exterior és el mateix que el de la casa principal.
Història
Jaume Dalmau Llibre, fabricant de gèneres de punt, amb fàbrica a Calella, fou alcalde de Calella, entre els anys 1923-1929, sota la seva gestió es va portar a terme l'embelliment del passeig de mar amb la balustrada, i la compra de la finca de "Can Pelayo" per convertir-la en parc municipal.
Jeroni Martorell i Terrats (1876 -1951) va ser, entre 1915-1951, l’arquitecte municipal de Calella, on va realitzar molts projectes d’obres, per exemple, la balustrada del passeig de Manuel Puigvert, els edificis del mercat, l’escorxador, la biblioteca, l’ampliació de l’hospital, el disseny del Parc Dalmau, la pavimentació dels carrers, la urbanització del carrer d’Amadeu, al mateix temps que enllestia la xarxa de canonades de sanejament i planejava diversos edificis particulars entre els quals sobresurten Can Dalmau i Can Narcís Marrè. Així mateix, en la seva trajectòria professional destaca el seu nomenament l’any 1914 com a Director del Servei de Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona.
Bibliografia
Catàleg del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Calella. 2005.
Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Calella (Maresme). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.