Can Cordelles
Esparreguera

  Baix Llobregat
  C/ Hortes
  Emplaçament
  Sortint del casc urbà per l'est des de la Plça de l'Ajuntament, darrera l'IES El Cairat.

  Coordenades:

  41.53992
  1.87651
  406287
  4599305
  Número de fitxa
  08076 - 41
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Segle
  XVI-XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL, POUM d'Esparreguera 2004, article 165.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, IPA,19442
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08075A00809000
  Autoria de la fitxa
  ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

  Masia de planta rectangular amb coberta a dues vessants de teula aràbiga i amb el carener paral·lel a la façana. Els murs són de pedra lligada amb morter de calç. L'obertura de la porta és un arc de mig punt adovellat. Avui dia tota la casa està arrebossada i enlluïda. Té tres plantes: baixa, pis i golfes.

  Sembla ser que Can Cordelles fou construïda al segle X, si bé, segons J. Paulo, segurament en els seus fonaments hi trobaríem restes romanes de la que fou casa de la Gorgonçana, anomenada així fins al segle XVI. El senyor Joan Cordelles, l'any 1575, formava part del Consell de la Vila. A mitjan segle XVIII en Miquel Joan Magarola i de Ciiurans, membre de la molt important casa dels Magarola afincada a la nostra vila, obté el títol de marqués de Cordelles. Per aquell temps la casa Cordelles passa a ser del noble senyor Antoni de Vilena i, més tard, dels marquesos de Fontcuberta.

  "Masia Cordelles". Baix Llobregat, Esparreguera. Inventari del Patrimoni Arquitectònic. PAULO, J. (1989): Guia Topogràfica i toponímica del terme d'Esparreguera, pp.69.