Can Corbera
Vallromanes

XIV-XIX
    Legal i física
    Catáleg Bens a Protegir POUM 2008. E-13. Edifici. Element d'Interès.
    J.Montlló/M.Bosch (ACTIUM SCP)

Conjunt format per una antiga masia de planta quadrangular amb vessant a dues aigües i carenat perpendicular a la façana i torre de planta en forma de "L". A la façana de la masia hi ha un rellotge de sol amb una inscripció al·legòrica al pas del temps: "Treballem que el temps és breu". La porta és de punt rodó amb dovelles. Les finestres superiors són gòtiques (s.XIV-XV) i tenen festejadors. A la part inferior tenen espitlleres.
    Tipologia de la masia: tipus II de Danés (1933) i Garí (1983).
    L'edifici annex consta de dos parts: un cos de planta rectangular amb teulada a doble vessant i una torre de planta quadrada amb teulada a quatre aigües, composta de planta i dos pisos i mirador. Té alguns elements (balconada, reixes,...) modernistes i alguna finestra que sembla reaprofitada d'algun altre lloc.

Les escriptures de la casa que té el propietari són de 1700, però la construcció de la masia pot ser bastant més antiga. Les finestres gòtiques són l'únic element que ens poden fer recular la data de la casa fins aquesta època. El Sr. Joan Garcia, actual propietari, comprà la finca fa uns 27 anys al Sr. Josep Terrades. L'edifici annex és de finals del s. XIX. Informacions orals del Sr. Terrades indiquen l'existència d'un passadís subterrani que aniria a parar al poble; però no s'ha trobat.

BONET GARÍ, Lluís (1983) Les masies del Maresme. Centre Excursionista de Catalunya i Editorial Montblanch. Barcelona.
    BORBONET i MACIÀ, Anna (1996) La Masia. Columna, Col·lecció Terra Nostra, núm. 38.Barcelona.
    DANÉS i TORRAS, Josep (1933) "Estudi de la masia catalana", a Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya, Vol. XLIII, núm. 458. Barcelona.
    GARCÍA-PEY, ENRIC (2003). Vallromanes. Noms de lloc i casa. Ajuntament de Vallromanes.