Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Masia d'origen medieval que va consolidar-se entre els segles XVI i XVIII. És un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc de mig punt adovellat que es troba descentrat respecte l'eix central. Els finestrals de la planta baixa i el pis són d'arc pla de pedra carejada. A les golfes s'hi obren dos pòrtics d'arc de mig punt arrebossat. El tractament exterior dels murs és arrebossat. Al voltant de la masia hi ha diversos cossos annexes que la tanquen frontalment, amb una lliça amb una portalada on hi consta el monograma de Crist i Maria i "PERE CODINA/ 1585". Un dels cossos annexes s'obre a la part superior amb una galeria amb grans pòrtics d'arc de mig punt ceràmic. L'interior es conserva amb la distribució original i sense reformes significatives, amb la capella com a espai destacat.
No s'hi ha pogut accedir. En aquesta masia s'hi conservava el cap d'una talla romànica, que per la cronologia podria correspondre a la Verge de la Mare de Déu del Bon Viatge (PAGÉS, 2006).
Història
La masia de Can Codina es creu que fou construïda al segle XI, tot i que la primera referència documental als Codina no la trobem dins al segle XVI. Segons tradició oral, l'any 1226 la família Codina hostatjà al mas a un frare que resultà ser Sant Francesc d'Assís. En senyal d'agraïment, el Sant va enunciar que el nom Codina es mantindria entre els seus successors mentre visquessin a la casa, i que cap d'ells moriria de forma violenta. La família Codina, qui en efecte s'ha mantingut a la casa fins a temps recents, va fer construir una capella en honor a Sant Francesc d'Assís a la cambra on es va allotjar, on des del 4 d'octubre de l'any 1920 s'hi celebrava una tradicional missa en honor al Sant. En canviar de propietaris fa uns anys i s'ha deixat de celebrar.
Bibliografia
CAMPS I ARBOIX, J. de (1965). Les cases pairals catalanes.. Barcelona: Edicions Destino.
Catàleg i Pla Especial de Protecció i Rehabilitació del Patrimoni Arquitectònic. 1995. Ajuntament de Sant Joan Despí.
Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Sant Joan Despí (Baix Llobregat). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
DURAN, M. (1978). Relació d'edificis i masies. Sector del Camí del Mig. Sant Joan Despí. Consell Popular de Cultura Catalana.
ORÓ, X.; BORRÀS, E. (1989). "Masies i torres de Sant Joan Despí": Pessebrisme (Associació de Pessebristes de Sant Joan Despí). Núm. 4. Sant Joan Despí: Associació de Pessebristes de Sant Joan Despí.
PAGÈS, M. (2006). "Una talla romànica del Baix Llobregat al MNAC", Materials del Baix Llobregat, 12.
Recull de publicacions de la masia de Can Codina (Sant Francesc d'Assís). Arxiu Municipal de Sant Joan Despí.
ROMERO,J. (1984). "Sant Francesc d'Assís i la tradició de que va posara Can Codina de Sant Joan Despí", La Font del Be. Sant Joan Despí.