Can Coderch
Granera

Carrer del Castell, 9 - Barri del Castell
    Al bell mig del carrer del Castell

Adriana Geladó Prat

Edifici entremitgeres de planta rectangular, format per dos cossos adossats i amb jardí posterior. El volum principal presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i ràfec de teula àrab. Està distribuït en planta baixa i pis, amb un destacable portal d'accés d'arc de mig punt adovellat. Damunt seu hi ha un finestral d'arc escarser arrebossat, amb els brancals bastits amb carreus de pedra. Té sortida a un balcó simple amb la llosana de pedra i barana de reixa de ferro. La resta d'obertures es corresponen amb finestres rectangulars amb llindes de fusta que han estat reformades. La del pis és doble i està emmarcada amb carreus de pedra. Damunt de la finestra de la planta baixa es conserven les restes d'una llinda bastida amb maons disposats a sardinell, que probablement corresponia a una antiga obertura tapiada. L'altre volum és de planta rectangular, amb la coberta plana i organitzat en un sol nivell. Ha estat reformat i presenta una única obertura rectangular amb els brancals bastits amb carreus de pedra i la llinda plana de fusta. En general, la construcció està bastida en pedra de diverses mides disposada irregularment.

Segons la informació oral aportada pel sr. Pere Genescà, l'edifici és conegut actualment com a cal Coderch.

Segons l'expert en toponímia Enric Garcia-Pey, l'edifici també s'hauria pogut identificar durant un temps amb el nom de cal Xecó. En aquest sentit, la construcció apareix mencionada en un llistat de l'any 1880 amb els noms de les cases del carrer del Castell, els números de carrer i els seus propietaris. "Cal Chacó" tenia el número 7 i estava situada a la vorera dreta del carrer, es trobava habitada i era propietat de "Bartolomé Otzet".

GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 90. Informació oral: Pere Genescà [Entrevista: 08-04-2019]. "LListat del districte municipal de Granera. 1 de gener de 1880". Fons documental de l'Arxiu Municipal de Granera.