Can Clavell
Santa Susanna

Vessant nord de la serra de can Mestres, prop del camí d'Horsavinyà.

XV-XVIII
    Restaurada a la dècada de 1980
    Marc Bosch de Doria

Masia de planta rectangular amb la teulada a doble vessant i el carener perpendicular a la façana. Consta de planta baixa i un pis. Està orientada a l'oest, mirant a can Jordà i la riera de Santa Susanna. Té un portal adovellat de mig punt i finestres amb llindes i brancals de pedra treballada. Una de les finestres és gòtica conopial, amb la llinda formada per dos blocs de pedra i l'ampit motllurat. La masia té un cos afegit a la dreta i coincidint amb la unió de les dues teulades hi ha una gàrgola reaprofitada. A l'esquerra de la masia hi ha uns coberts adossats i la masoveria. L'entorn de la masia està enjardinat. Actualment té un porta d'accés amb volta de mig punt adovellada, a la banda sud.

Unes heures cobreixen pràcticament tota la planta baixa de la façana. S'hi observen nombroes ampliacions, reformes i afegits d'elements ornamentals.

Els orígens del nom Clavell a la zona es remunten a l'any 1213, de la mà del clergue Pere Clavell. Del mas no se'n té referències escrites fins a mitjans del segle XIV, en motiu de la compravenda d'unes terres veïnes. La propietat del mas va perllongar-se entre els Clavell fins a mitjans del segle XX, quan Dolors Darné, vídua del darrer descendent Josep Marquès, va donar-la en herència a un matrimoni de Barcelona. Des d'aleshores ençà, la casa ha passat per diferents mans.