Can Rabassa
Santa Susanna

    Maresme
    Camí de can Rabassa
    Emplaçament
    Al final del camí que surt del carrer del Bou, al nord del camp de futbol.
    15

    Coordenades:

    41.63922
    2.70388
    475338
    4609763
    Número de fitxa
    08261 - 19
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Gòtic
    Modern
    Segle
    XVI-XVII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal i física
    PGOMSS 1982 (DOGC 250 de 18/8/1982)
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si: IPA 33045
    Accés
    Restringit
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    002105200DG71B0001KO
    Autoria de la fitxa
    Marc Bosch de Doria

    Masia composta de diversos cossos afegits a la construcció original que probablement tenia la teulada a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana. L'aspecte actual és de masia del tipus basilical, amb un cos central afegit, més elevat i amb teulada inclinada cap a la façana. La construcció és de pedra i calç amb arrebossats. Profundament reformada al segle XX, amb diversos afegits a la part posterior i laterals, on es va aprofitar una finestra gòtica de procedència desconeguda, situada a l'esquerra de la porta principal. Aquesta finestra és geminada amb dos arcs conopials apuntats i guardapols rectangular amb bustos esculpits a les mènsules. Al pis superior hi ha un altre finestral gòtic instal·lat l'any 1977 i procedent de can Rabassa de Calella, propietat de la mateixa família des del segle XV i que havia estat enderrocada. És d'arc carpanell amb guardapols conopial recolzat en modeillons amb bustos esculpits i traceria calada amb cinc caps infantils. La masia està orientada a sudest i davant té una petita era, amb un mur de pedra que salva el desnivell amb els camps, actualment erms. Enmig dels camps, al costat del camí de la casa, es conserva un pou d'aigua de planta circular i fet de pedra i morter de calç, al costat d'un cobert molt modern.

    Antigament es coneixia com a Can Palomeres d'Avall i actualment també com a Can Massons, en referència al propietari (Josep M. Massons), espòs de Leocadia Rabassa.

    Antigament s'anomenava Can Palomeres d'Avall i a Santa Susanna encara hi havia un altre Can Palomeres d'Amunt, situada als boscos coneguts com els Sots d'en Rabassa. La família Palomeres es documenta a Santa Susanna des del segle XIV. La primera vegada que s'esmenta un Mas Palomeres és el 1349, si bé es devia tractar del d'Amunt. La primera vegada que s'esmenta Mas Palomeres d'Avall explicitament és al segle XVI. Adquirida per la família Rabassa a principis del segle XIX, la casa canvià de nom i la casa experimentà una profunda transformació. Les darreres restauracions i millores del confort de la casa han anat a càrrec del Dr. Josep M. Massons, propietari actual, i de la seva muller.

    BONET I GARÍ, L. (1983). Les masies del Maresme. Estudi de les masies, elements defensius, ermites i molins. Centre Excursionista de Catalunya: Barcelona.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Santa Susanna (El Maresme). Direcció General del Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya.
    MASSONS, J.M. (2000). Història de la vila de Santa Susanna. Ajuntament de Santa Susanna: Santa Susanna.
    Santa Susanna Orígens i Memòria (SSOM) (2008). "Si no vols pols...". Butlletí d'Informació i Divulgació, núm. 3. Santa Susanna, p.4-5