Can Casades
Fogars de Montclús

  Vallès Oriental
  Vall de Santa Fe
  Emplaçament
  A tocar de la carretera BV-5114 de Sant Celoni a Viladrau, al PK 21.
  1131

  Coordenades:

  41.77359
  2.4629
  455361
  4624778
  Número de fitxa
  08081 - 6
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1900
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Normes Subsidiàries de Fogars de Montclús.
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Diputació de Barcelona
  Autoria de la fitxa
  Virgínia Cepero González

  Edifici de planta rectangular, format per dos pisos, amb coberta a dues vessants i ràfec de petita volada fet amb cabirons de fusta i rajoles. La façana principal presenta una portalada d'arc de mig punt. A tocar de la porta d'accés hi ha un cos annex de planta quadrada i de la mateixa alçada que el cos principal, amb coberta piramidal.
  Va ser construït l'any 1900 com la primera casa de segona residència de la vall de Santa Fe. L'any 1987 va ser objecte d'una restauració i reforma integral i se li afegí el cos annex per als serveis sanitaris.
  L'edifici presenta un ampli jardí on destaquen tres magnífics exemplars de sequoies gegants, envoltades per espècies locals de faigs, freixes i til·lers i d'altres de plantades de mides notables, cóm són diferents cedres i un gran avet del país.

  Inventari Patrimoni Construït del Montseny: 08081027.

  La casa va ser construïda a principis segle XX com a segona residència de la Comtessa de la vall de Canet, i l'any 1987, quan va ser adquirida per la Diputació de Barcelona, va ser restaurada i reformada completament.
  La seva construcció es relaciona al desenvolupament que la vall de Santa Fe va tenir en aquests moments. L'any 1906 Ramon Muntaner va comprar la Vall per a poder edificar un hotel a tocar de l'ermita i va haver d'obrir la nova carretera per tal d'evitar el pas tradicional pel coll de Santa Helena. La nova carretera va possibilitar la intensificació de l'explotació forestal de la zona amb la instal·lació de la serradora de Passavets. Ramon Muntaner també va haver de construir el pantà per obtenir energia elèctrica i va fer pujar la línia telefònica.
  d'aquesta forma es va produir la transformació del paisatge i de les formes tradicionals de vida local de la vall de Santa Fe.

  - AJUNTAMENT DE FOGARS DE MONTCLÚS (1992) Catàleg d'edificis i conjunts històrics i monumentals de les Normes Subsidiàries. Fogars de Montclús.
  - OTPAT- Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial (2008) Inventari del patrimoni construït. Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny. Diputació de Barcelona. Àrea d'Espais Naturals i Diputació de Girona.
  - PLADEVALL I FONT, A. (1990) “Santa Fe del Montseny”. Monografies del Montseny, 5. Viladrau: Amics del Montseny, p. 129-144.