Can Capellà
Taradell

Pl. de Santa Llúcia, 15 / C. de Sant Sebastià, 2

XVII-XX
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Can Capellà és una casa del segle XVII que va consolidar-se al segle XVIII i que ha estat reformada al segle XX. És un edifici cantoner de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis es composa segons tres eixos simètrics d'arc pla de pedra carejada, amb el portal i un finestral inscrits amb els anys "AVE MARIA SIN PECADO CONCEBIDA ..." i "1766" amb una inscripció repicada, respectivament. A la façana lateral, encarada a la plaça de Santa Llúcia, hi ha diverses obertures d'arc pla de pedra carejada, amb el portal sobre impostes motllurades i la inscripció "JOAN ALBAREDA 1691" i una creu intercalada. El tractament exterior dels murs és la pedra vista. El ràfec està acabat amb una imbricació de rajols i teules ceràmiques.

Tenim notícies que al segle XVII la casa pertanyia a Joan Albareda, qui hi tenia un hostal lligat a les dues reexides fires de Santa Llúcia i Sant Vicenç, atorgades pel senyor de Taradell. A l'Arxiu de la Vegueria de Vic s'hi conserva un document del 1619 d'un procés judicial en què uns comerciants allotjats a l'hostal de Joan Albareda foren acusats d'utilitzar monedes falses. A principi del segle XX les fires van pedre embranzida i la de Sant Vicenç es va traslladar a Vic, motiu pel qual probablement deixà de funcionar com a hostal. Els actuals propietaris en són descendents, tot i que fa anys es va perdre el nom i s'anomenen Martí. El sobrenom de la casa ve d'un parent capellà que hi visqué.

MASJUAN, M. (2008). "La masia: Cal Capellà de Taradell", Butlletí de la Cooperativa Plana de Vic. Vic: Cooperativa Plana de Vic.