Can Brussosa
Taradell

C. de la Vila, 54

BCIL.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Can Brussosa és una casa modernista construïda a principi del segle XX en el lloc d'una casa més antiga de la qual se'n conserva la llinda.
    És un edifici entre mitgeres i de planta rectangular que s'estructura en dues crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis es composa segons dos eixos d'obertures, excepte a les golfes, on hi ha una galeria horitzontal amb vuit petits pòrtics d'arc de mig punt. Les quatre obertures de pla planta baixa i el pis són de tipus neogòtic, totes elles amb guardapols motllurats. El portal és d'arc deprimit còncau amb impostes amb rosetes i una llinda inscrita: "AVE MARIA PURISSIMA SIN PECADO CONCEBIDA ANY 1788". Al costat el finestral és biforat amb traceria i columneta central i al pis els finestrals són d'arc carpanell amb arquets, amb sortida a balcons de baranes forjades. Entre les dues hi ha una fornícula d'inspiració gòtica sense imatge. A la façana posterior presenta dues galeries horitzontals amb tres pòrtics cadascuna; d'arc lobulat els inferiors i arc primitiu esgraonat al pis. Des de la primera galeria es pot accedir al pati, on hi ha un pou i un safareig, a través d'una escalinata d'obra perpendicular a la façana. Entre les galeries hi ha pilastres d'obra decorades amb mosaic. El tractament exterior dels murs és arrebossat imitant carreus a la façana principal i d'obra vista a la part posterior. El ràfec està acabat amb cabirons.