Can Boada
Caldes d'Estrac
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Casa de doble cos entre mitgeres de planta baixa i una planta. Estil popular mediterrani. La superfície total del solar és de 334 metres quadrats, mentre que la superfície de construcció és de 304 metres quadrats. La casa està datada l'any 1900. La façana principal està orientada en sentit sud. La coberta és de teulada a dues aigües amb carener perpendicular a la porta principal. La porta té el marc de pedra amb un arc apuntat. A banda i banda destaquen un parell de grans finestrons amb unes reixes de ferro forjat de grans dimensions que presenten motius vegetals. A la primera planta hi ha tres finestres de menors dimensions i sense reixes, però també distingides pel seu marc de pedra i també sobresortint de pedra. Un altre element a destacar de la façana és la presència d'un fanal de mig cos de principis de segle. La façana posterior presenta les mateixes característiques de la davantera amb murs de tàpia, finestres i una eixida, en aquest cas a un patí del darrera on hi podem trobar plantes vàries, unes moreres i un llimoner.
A l'interior de la casa l'element més destacable és el menjador d'època, del segle XIX, i també compta amb un celler gran, de pedra, que en origen estava adaptat per a l'entrada de carros.
L'enderrocament fa poc temps de la casa del costat ha permès poder veure una de les façanes laterals de la casa, la qual cosa no deixa de ser curiós i alhora interessant perquè el bastiment de les cases d'aquest tram del carrer Major va ser molt similar.
Sòl urbà. Ordenació contínua tradicional. Inventariada amb el núm. 37 per l'article 55 de la Normativa del Pla General de l'Ajuntament de Caldes d'Estrac.
Història
Durant la guerra civil espanyola (1936-1939) va ser la seu de l'ambaixada de Costa Rica que, com moltes altres delegacions internacionals, havia fugit dels bombardejos que patia Barcelona.
Bibliografia
BATLLE, A. (1985). Caldes d'Estrac o Caldetas: un vell plet. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac.
CARNÉ I CABRÉ, J.(1995). Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic. Document Refós. Ajuntament de Caldes. Caldes d'Estrac.
GRAU MOLIST, L. (2004). L'estiueig a Caldes d'Estrac. Una aproximació. Caldae Aquae Núm. 2. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac.