Can Blanc de la Riera o la Casa Blanca
Òrrius

Ctra. Argentona, 6.

XVI
    Precatàleg d’edificis, construccions i terrenys del municipi d’Òrrius a protegir. NNSS 2003.
    Sí, IPA.: 8756.
    Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular, que consta de planta baixa i una planta pis. La coberta és de teula ceràmica aràbiga, a dues vessants i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada al sud-est.

La façana principal presenta obertures de composició regular, de pedra treballada: s’hi obren quatre finestres i un portal rodó d'onze dovelles. Al costat del portal hi ha un petit contrafort. En destaca un antic rellotge de sol restaurat.

Els murs són de paredat comú, arrebossats i pintats de blanc, amb pedres cantoneres, deixant a la vista els elements de ressalt.

Les referències documentals més antigues de la casa són del segle XVI, quan els germans Blanc, procedents de la Cerdanya es van instal·lar a Òrrius (ROQUÉ, 2016:219).

L'interior de la casa va ser reformat per l'arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch. La masia va ser propietat de la família de Puig i Cadafalch fins que la van vendre a un constructor local.

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1988) Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Òrrius).

ROQUÉ i MARGENAT, J.M. (2016) La Gent d'Òrrius a través de la història. Òrrius: l'autor, p. 21.

VELLVEHÍ i ALTIMIRA, J. (2017) “Josep Puig i Cadafalch i Òrrius: notícia d'una documentació inèdita”. Butlletí del Centre d'Estudis Argentonins Jaume Clavell, núm. 70. Argentona: Centre d'Estudis Argentonins Jaume Clavell, p. 32-35.