Can Barretina
Folgueroles

  Osona
  Pla de can Barretina
  Emplaçament
  A la banda sud-est del terme municipal, al capdamunt del Serrat del Pi, límit entre les Guilleries i la plana de Vic
  761 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.93054
  2.34623
  445797
  4642271
  Número de fitxa
  08083 - 26
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII / XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08082A00600038
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Masia aïllada i completament reformada de planta més o menys rectangular, formada per tres cossos adossats i amb un paviment enllosat davant de l’accés principal. El volum principal presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal i un ràfec sostingut amb mènsules de fusta. Està distribuït en planta baixa, pis i golfes, amb la façana principal orientada a migdia. Compta amb obertures rectangulars bastides amb pedra i amb les llindes de fusta. Adossat a la façana de ponent hi ha un altre volum de les mateixes característiques, tot i que disposat en perpendicular i organitzat en dos nivells. En destaca una terrassa al pis, orientada a la façana principal i coberta amb un sostre embigat sota coberta. Adossat a la façana de tramuntana hi ha un gran porxo de planta rectangular, cobert amb una teulada d’un sol vessant sostinguda amb pilars de fusta. Sota el porxo es conserva un pou de planta quadrada bastit amb pedra lligada amb morter i cobert amb una petita teulada d’un sol vessant. Tota la construcció està bastida amb pedra desbastada de diverses mides, disposada regularment.

  L’element està inclòs dins dels límits de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

  La construcció està situada a l’anomenat veral de dalt del terme. Es tracta d’una antiga masoveria que fou habitada fins a mitjans del segle XX. Apareix mencionada al Nomenclàtor de la província de Barcelona de l’any 1860, tot i que la construcció fou bastida, probablement, al segle XVIII. En l’actualitat ha estat completament reformada i s’utilitza com a segona residència.

  ARUMÍ, Pilar; AUTET, Lluís; BOVER, M. Àngels; HOMS, Maria; HOMS, Rosa; MOLIST, Bernat; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; SELLABONA, Cesca (2021). Folgueroles, batecs d’un poble. Història gràfica del darrer segle. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 96.

  NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de reconstrucció o rehabilitació. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 d’octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació M.16.