Can Badell
Bigues i Riells del Fai

Bigues. Nucli urbà. C. de les Escoles, abans del pont.

XI-XVIII
    Dolent
    Actualment només queden dempeus les parets, ja que tant les cobertes com els forjats s'han ensorrat. L'emblanquinat de les façanes s'està perdent.
    Normes subsidiàries 1984
    IPA: 18/28389
    Anna Soteras i March

Masia resultat de la unió i la reforma de diferents cossos. La configuració actual és un edifici de planta en L, de planta semisoterrani, baixa i dos pisos d'alçada, amb unes golfes en la part central del conjunt. Les cobertes són a dues aigües, de teula àrab, de diverses alçades.
    En la façana principal, orientada a migdia, podem veure la porta d'entrada, emmarcada en pedra i una llinda plana, sense data. La finestra de la dreta del primer pis és una finestra coronella, amb motius florals esculpits a les pedres de les llindes, d'estil gòtic. La resta de finestres estan emmarcades en pedra i de llindes planes, sense decoracions.
    L'edifici estava situat davant del camí que després portaria a l'antic nucli de Bigues, al costat d'un torrent i del pont que el creuava.

En la llinda del balcó del primer pis de la façana principal s'hi pot llegir la data 1046, i en una finestra de la façana de ponent, hi ha escrita la data 1666

Sembla que aquesta casa la va donar Carlemany als senyors de Bigues, al segle IX, quan aquests van conquerir les terres. L'any 1201, Pontius de Bigues va donar el terreny de l'església i 300 passos al voltant del cementiri. A partir del segle XVIII, quan va passar a ser propietat de Joan Vadell Llaurador, la casa es va anomenar Can Badell.

COMAS, Carme (1985): Can Badell. Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat. Inèdit.