Campanes de Sant Andreu d’Òrrius
Òrrius

XIX-XXI
    A l'interior d'un recinte tancat.
    Religiós/Cultural
    Arquebisbat de Barcelona
    Virgínia Cepero González

El campanar de l'església de Sant Andreu d’Òrrius té quatre campanes, que es toquen a través de moderns sistemes electrònics. Es tracta de les següents:

• Campana 1, creada a la fàbrica de Buenaventura Pallés i Armengol, l’any 1889. Presenta una garlanda concèntrica, al cap, i l’escut coronat de Barcelona, a la panxa i anses decorades amb caps humans.
    • Campana 2, es desconeix el taller on va ser fosa i la seva cronologia, probablement és del segle XX. És decorada amb tres orles epigràfiques al cap, en disposició concèntrica i, a la part baixa, una creu flanquejada per branques d’olivera.
    • Campana Ernesta Anna, fosa l’any 2001. És decorada amb una orla al cap, de disposició concèntrica. Presenta el nom, a la panxa, i una inscripció commemorativa, sobre el peu.
    • Campana Dolors, fosa l’any 2001. És decorada amb una orla al cap, de disposició concèntrica. Presenta el nom, a la panxa, i una inscripció commemorativa, sobre el peu.

Informacions facilitades per Àlex Marzo, rector de la parròquia de Sant Andreu d’Òrrius.

L' any 1936, durant la Guerra Civil Espanyola, els membres d'un Comitè Revolucionari, van profanar l'església de Sant Andreu d'Òrrius i van fer caure una de les campanes, per a endur-se-la i fondre-la com a material de guerra.

AMAT i TEIXIDÓ, J. (2008) “La Repressió al mataronès, 1936-1939: els casos de Cabrils, Cabrera i Òrrius”. Sessió d'Estudis Mataronins, núm. XXV. Mataró: Museu Arxiu de Santa Maria, p. 41-61.