Camp de batalla del coll de Can Maçana i Forn de Vidre
El Bruc

Can Maçana. Muntanya de Montserrat. Est del terme.
    Can Maçana.

Diversos
    Gemma Estrada i Planell i Xavier Rota i Boada

Gran extensió de terreny aterrassada situada entre Can Maçana i el Bruc de Dalt. Actualment ocupada per una zona recreativa i un bosc jove de pi.

Els camins que travessen la zona han estat senyalitzats i rebatejats com a "Ruta de les Batalles" amb un interès i objectiu divulgatiu de les batalles ocorregudes en aquell indret durant la guerra del Francès (1808-1814). A la zona recreativa de Can Maçana hi ha un petit monument que recorda les batalles de la guerra del Francès.

Indret on al llarg de la història i degut al seu interès estratègic, s'hi han desenvolupat diverses batalles documentades directament al Coll de Can Maçana, els plans del Bruc o el Forn de Vidre. Referent a la localització del Forn de Vidre hom pot relacionar-ho amb la producció de vidre de Cal Joan Maria tot i que no es pot afirmar. En aquest indret hi ha documentades una batalla en la guerra de Successió ("prop del forn de vidre prop de Montserrat", 1714), una altra batalla protagonitzada per en Pere Joan Barceló "Carrasclet" (1719), les dues batalles de la guerra del Francès (6 de juny de 1808 i 14 de juny de 1808) i a la primera guerra carlina (març de 1836).

CARNER, Antoni (1968): Història i llegenda de les Batalles del Bruc. Episodis de la història. Dalmau Editors.