Camí ramader
Sant Feliu de Codines

Travessa de nord a sud el terme municipal.

XIV-XIX
    Alguns trams han desaparegut.
    Llei estatal 3/1995, de 23 de març, de vies pecuàries.
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

El camí ramader de Sant Feliu de Codines pertany a la zona central i oriental. Forma part del camí del Vallès o de Moià, també carrerada de la Cerdanya, que és el camí ramader que uneix les muntanyes del Ripollès i del Berguedà amb el Vallès.

Està documentada l’existència del camí ramader que baixa en direcció a Sant Feliu de Codines pel costat dret de la carretera, a tocar la tanca del camp de golf. Més endavant, la carrerada travessa a I’esquerra de la carretera i segueix per la carena on hi ha uns dipòsits d'aigua. Continua creuaant a mà dreta i davalla cap al municipi de Sant Feliu pel polígon industrial. Un cop travessat totalment el nucli urbà, el camí s'enfila pel mig de la urbanització dels Saulons d'en Deu, per l’antic camí ral de Sant Feliu de Codines a Granollers, i arriba al castell de Montbui, el gran distribuïdor de camins ramaders d'aquesta part del Vallés Oriental.

Tot i que encara no s'ha pogut localitzar el traçat exacte, es cioneix I'existència d'un camí ramader que baixa directament des de Sant Feliu cap a Caldes per les Elies, la riba dreta de la riera de Caldes, la torre Nova i el Pascol, fins al camp de futbol i les piscines. Aquí es troba amb la carrerada que baixa del castell de Montbui i porta cap a Sentmenat.

Segons algunes fonts orals, al Pla de la Costa hi ha un tram de camí fet de lloses de pedra per on passaria el camí ramader (que podria també coincidir amb un tram del camí Ral). Al costat del qual es troben antics marges de pedra seca d'antigues feixes on es conreaven ametllers i oliveres.

- MIRALLES, F.; QUERALT, A.; SALA, P. (2003). "Els camins ramaders del Vallès Oriental". Ponències. Anuari del Centre d'Estudis de Granollers. Granollers: Centre d'Estudis de Granollers, pp. 49-93.