Camí Ramader
Calaf

XV-XXI
    Es troba asfaltat.
    Estructural
    Jordi Seró i Ferrer. IN SITU Patrimoni i Turisme

Pel terme municipal de Calaf hi ha documentat un camí ramader. Aquest no era un camí principal sinó un variant dels camins que portaven de les terres del Pirineu, fins a les costes de Tarragona o la plana de Lleida. Possiblement aquest camí sigui l'actual B-300 que surt de Calaf, direcció a Aleny
    Aquesta ruta creuava el Berguedà, el Solsonès, la Segarra i I'Anoia. Passava exactament per Pinós del Solsonès, la Sala de Vallmanya, Prades, prop del castell de Boixadors, St. Pere Sallavinera i Pedrafita. Una variant passava per St. Pere de l'Arç, Aleny, Calaf i Prats de Rei. Un cap a Pedrafita anava fins a Santa Coloma de Queralt i des d'aquí a la costa, prop de Roda de Barà

Era un dels camins que neixien del senders més importants que connectaven el pirineu amb la costa o la la plana de Lleida.