Camí ral de Guardiola a Gósol
Saldes

Saldes
    Travessa el terme de Saldes des de Guardiola fins a Gósol

XIV-XX
    Regular
    Hi ha alguns trams que es conserven en bon estat i amb elements visibles. Altres trams s'han perdut degut a l'abandó.
    Varis propietaris
    Cortés Elía, Mª del Agua

De l'antic camí Ral de Guardiola a Gósol, passant per Saldes, resten encara trams ben conservats. El camí, venint des de Sant Julià de Fréixens entrava al terme de Saldes pel costat de la capelleta de Sant Antoni que és al costat de l'actual carretera, seguia cap a cal Susenc i, passant pel costat nord de l'actual carretera, entrava al nucli de Maçaners. De Maçaners seguia cap a Saldes per la banda de l'obaga, seguint el tram d'aquesta carretera que encara es manté, fins al molí de la Palanca després de passar per cal Mestre, sobre l'actual bentzinera. Des del molí de la Palanca seguia cap al nucli de Saldes, i travessant el barri de la Cardina un ramal seguia pel nord cap a coll de Jou, i altre ramal pel sud cap a l'Espà i Gósol. Resten encara trams d'aquest camí de bast amb una amplada que arriba als dos metres i parts de murs de pedra seca. Entre Sant Julià de Fréixens i cal Susenc hi ha també vestigis de la primera carretera de circulació rodada que es va construir a la zona i que seguia les traces del camí Ral. Una variant d'aquest camí que encara és visible degut a la conservació del traç i de murs de pedra, és la que hi ha entre Maçaners i el molí de la Palanca passant per Molers. En aquest cas, un cop el camí sortia del nucli de Maçaners, seguia cap a Molers passant pel mas Sull (on hi ha vestigis de l'antic castell de Sull), seguint cap a Les Llenes, cal Faldilla i travessant la riera a la zona del molí de la Palanca per seguir cap al nucli de Saldes.

Actualment s'està fent una intervenció per recuperar el camí amb usos turístics. Aquest camí és el que va utilitzar Picasso per desplaçar-se fins a Gósol l'estiu de 1908, quan va fer una estada en aquest poble. Es tracta de l'antic camí de comunicació de la vall del Pedraforca amb la vall del Llobregat.

Inventari de camins rurals, camins i pistes forestals del Berguedà. Consell Comarcal del Berguedà (2006). Direcció de Xavier Campillo Besses.