Camí Ral
La Torre de Claramunt

La Torre Baixa (08789 La Torre de Claramunt)
    Des de la C-15.al km.40,7 S'accedeix al carrer de la Torre Baixa

XV-XIX
    Ajuntament de la Torre de Claramunt.(Pl. de l'Ajuntament, 1 08789 La Torre de Claramunt)
    Raquel Valdenebro Manrique

Fragment d'antic camí ral que travessava el terme de La Torre de Claramunt en sentit NO-SE, seguint la vall del riu Anoia. Aquest fragment formava part de l'antic camí d'Aragó, que des de Barcelona i Martorell es dirigia cap a Igualada seguit la vall del riu Anoia. En arribar a Capellades el camí es dirigia fins a la Font de la Reina, en terme de Capellades, i entrava a La Torre de Claramunt passant per davant del molí de cal Roda i seguint la línia de l'actual carrer de La Torre Baixa, i seguia a través del barri de la Rata, ja en terme de La Pobla de Claramunt. Actualment les traces de l'antic camí ral s'han convertit en el carrer principal del barri de La Torre Baixa, amb edificis a banda i banda. Es tracta d'un carrer asfaltat que vertebra el barri en sentit N-S.

Existeixen testimonis de l'existència de l'antic camí ral d'Aragó al seu pas per Igualada en relats de viatgers del s.XV. La presència d'aquest camí era vital per l'economia i les comunicacions del regne i ha deixat la seva empremta en la toponímia local d'algunes poblacions properes com Vilanova del Camí. TORRAS (1991: 6). El pas del camí ral va ser de vital importància per la comercialització del paper produït a les fàbriques del terme i com a eix de sortida de tots els productes agropecuaris, especialment durant el segle XIX. El barri de La Torre Baixa va créixer al segle XVIII al peu del camí ral, amb les cases arrenglerades seguint el seu traçat. Fins al segle XX, momoent de construcció de les carreteres actuals, el camí va ser la principal via de comunicació del terme i de zona, tant pel trànsit de viatgers com a via d'importació i exportació de mercaderies.

TORRAS I RIBÉ, J.M. (1991) La Comarca de l'Anoia en les descripcions de viatgers moderns (1494-1834). Consultat el 28/5/13 a http://www.cch.cat/pdf/torras_02.pdf