Camí pel Clot de la Mònica a Sant Joan
Collbató

Serrats de la Pastereta i d'en Muntaner (muntanya de Montserrat)
    Surt del camí de la Vinya Nova i va fins a Sant Joan

El Patronat de la Muntanya de Montserrat en té cura.
    Assumpta Muset Pons

El camí de Collbató a Sant Joan pel Clot de la Mònica és un sender de muntanya estret i costerut que s'emparra, tot fent ziga-zagues, entre els serrats de la Pastereta i d'en Muntaner, amb trams aguantats i delimitats per marges de pedra seca. El recorregut s'inicia en uns plans d'oliverars que hi ha al peu del camí de Collbató a la Vinya Nova; després comença l'ascens al massís travessant antics camps de conreu coberts per boscos de pi blanc amb brolles de bruc i romaní; més endavant s'endinsa per boscos d'alzinars; i, finalment, fa cap al Mirador de Sant Joan i a la bauma on hi havia l'ermita, per la banda de ponent.

Coordenades UTM: a la confluència amb el camí de Collbató al Bruc, abans d'arribar a la Vinya Nova.

Antigament era un camí molt utilitzat pels pagesos que tenien trossos de terra a la costa de Montserrat, també pels bosquerols i carboners que pujaven a la muntanya per fer llenya i carbó, i pels homes i dones de Collbató que treballaven al restaurant de Sant Joan.

OLIVER I PAUSAS, Jordi (2003), Montserrat. Guia itinerària, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat [Guies del Centre Excursionista de Catalunya].
    RIBERA I MARINÉ, Ramon (1975), Camins i canals de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, [Cavall Bernat, 3], p. 110-113.
    SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, Barcelona, Generalitat de Catalunya, p. 199.