Camí de La Verneda
Sant Adrià de Besòs

Barcelonès
    La Verneda i La Mina - Sant Adrià de Besòs

Dolent
    S'ha perdut en la seva gran part per la urbanització dels solars i la construcció de naus industrials.
    Sense accés
    Jordi Montlló Bolart

El Camí de La Verneda és un camí històric que connectava les viles de Sant Adrià de Besòs i de Sant Martí de Provençals durant segles. Pren el nom del territori que travessava, La Verneda, en referència a l'antiga vegetació de ribera existent. De fet, a dia d'avui, aquest topònim encara dona nom a dos barris, de Sant Adrià de Besòs i de Barcelona. El fragment del camí de la Verneda conservat resta amagat i tallat per diverses edificacions industrials, algunes d'elles esmentades en aquest mapa de Patrimoni Cultural com la Fundició Dàlia o la xemeneia de la fàbrica d'Amadeo Huguet Soler. El traçat actual és pràcticament idèntic al que es pot observar en el plànol realitzat per l'enginyer militar Juan Gianola, durant el setge de Barcelona de 1697. En aquest fragment, el camí de la Verneda adrianenc es creuava amb la sèquia Madriguera, a les rodalies del molí de la Verneda o d'Altafulla. L'obertura del carrer de Guipúscoa, la urbanització de l'entorn, en especial del barri de la Pau a Barcelona i de Via Trajana a Sant Adrià de Besòs va suposar l'abandonament de l'antic camí.