Camí antic de Vic a Barcelona
Balenyà

Hostalets de Balenyà

III / XX
    Estructural
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

El camí antic de Barcelona a Vic passava pel poble dels Hostalets de Balenyà. A l'alçada de la casa centellenca de Puigxuriguer, el camí principal es desviava: el primer seguia per la Casa Nova de Puigxuriguer, passant pel C. del Sol, la Cogullada iTorrellebreta fins a Vic; el segon passava pel carrer Major dels Hostalets seguint fins a enllaçar amb l'actual carrer Nou de Tona.

El camí antic de Barcelona a Vic té el seu antecedent en la via romana que comunicava les ciutats d'Ausa i Barcino passant per la vall del Congost. Aquesta primera via és probable que fos complementada en època republicana per una que passava per Collsuspina fins a Caldes de Montbui, tal com apunten els mil·liaris trobats en aquest recorregut. Durant l'edat mitjana, va construir-se una variant del camí romà que sortia de Vic pel pont del Remei i passava pel coll de Malla fins a enllaçar amb l'anterior a l'alçada dels Hostalets de Balenyà.Tot i així, el primer camí, que també era conegut com el de Torrellebreta, seguí utilitzant-se, tant per al comerç com per a la transhumància. Tenim notícies que al llarg del segle XVIII el camí reial va ser refet perquè en alguns trams es trobava intransitable. La xarxa viària actual aprofita aquests antics traçats, que coincideixen en bona mesura amb la carretera C-17.

MENÉNDEZ. X.; MOLIST, N. (2002). "El camí antic de Barcelona a Vic: el seu pas pel Congost", Monografies del Montseny, núm. 33. Barcelona: Associació d'Amics del Montseny.