Cal Xoriguer
Casserres

Clot de les barraques
    Abans d'arribar a Ripés, camí rural que travessa el Torrent de l'Àlber i s'enfila cap a la masia.

Jordi Montlló Bolart

Masia fonamentada directament damunt la roca natural de planta quadrangular. Consta de planta baixa, pis i sota coberta. La coberta és de teules àrabs a dues aigües i el carener, lleugerament desplaçat cap a ponent. És perpendicular a la façana principal, orientada a sud-oest.
    Els paraments són de maçoneria, pedres vistes rejuntades amb morter i carreus escairats a les cantoneres en el volum principal, però de rajola en les parets i cantonades de l'ampliació que hi hagué en la planta sota coberta i volum adossat al sud-est. Les llindes de la porta i finestres estan fetes de rajols. Totes són llindes rectes excepte l'arcada del porxo lateral. A la planta pis hi ha tres obertures amb balcó de barana de ferro i persianes de corda.

A l'interior es conserva la boca d'un forn de pa.
    A 20 metres de la façana principal hi ha una tina excavada a la roca.

La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya de l'any 1923, amb el nom de "Cal Churiqué".