Cal Xic
Navàs

Sector sud central del terme municipal. Antic terme del castell de Castelladral.
    Carretera de Súria a Balsareny (BP-4313), al km. 51 camí nord-oest 500 m.

BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 112.EA. Nivell 3. Parcial. Nivell 4. ambiental
    Residencial - productiu
    08140A009000770000IK
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions força grans, emplaçada vora el camí que discorre per la vall de la Riera de Sant Cugat. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més un pis i golfes) i té coberts adossats a ambdós costats tot formant un pati davanter. Originàriament la casa era més estreta i de planta quadrada, i en un moment relativament recent fou ampliada pel costat esquerre amb obra feta de maó. La façana principal, orientada vers llevant, presenta una composició simètrica en base a tres eixos d’obertures. El central és format pel portal amb llinda plana, un balcó i una galeria d’un sol arc, parcialment tapiat. Les obertures són emmarcades amb pedra carejada. Aquesta façana conserva l’arrebossat tradicional, mentre que a la resta de façanes, que tenen obertures més petites, el parament és a pedra vista. A l’interior la planta baixa té el sostre amb volta, mentre que les plantes superiors tenen sostres de cairats de fusta.

Inscripció al balcó de la façana principal: 1862. Inscripció a la part posterior: 1869.

Informació facilitada pels propietaris

Segons tradició oral el fundador d’aquesta casa era un home petit a qui anomenaven el Xic i que procedia de la casa pròxima de Garriguers, avui en ruïnes. És probable que això succeís l’any 1862, tal com informa la llinda de la casa. Els terrenys eren de les Cots i fins fa poc fou una masoveria d’aquesta masia. Posteriorment la casa ha estat objecte d’algunes ampliacions. Ja entrat el segle XX s’hi va establir Josep Comelles, avi de l’actual propietari. Entorn de 2018 la família va adquirir la propietat de la casa.