Cal Xerric
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Pla de Flix. Al nord-oest del nucli urbà.
  Emplaçament
  C-241 direcció a Santa Coloma de Queralt, passat l'hostal de Flix el primer trencant a la dreta
  500

  Coordenades:

  41.5657
  1.50923
  375700
  4602631
  Número de fitxa
  08226 - 345
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  002102800CG70D0001ZZ
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Cal Xerric és una masia de mitjans del segle XIX que ha sofert algunes refraccions al segle XX però s'han mantingut la planta original. És un edifici de planta rectangular amb la coberta a una vessant. Consta de planta baixa, pis i golfes. El frontis té la porta d'accés principal de planta rectangular i una finestra a cada costat. Al pis s'hi obren dues finestres i al centre un balcó amb volada amb una barana de ferro forjat i a nivell de golfes tres finestres de petites dimensions. Totes les obertures presenten un marc de pedra quadrada. Davant aquesta façana hi ha un pati enllosat a dos nivells tancat per un baluard de pedra amb la porta d'accés al nord. Al costat esquerra hi ha dos cossos annexes, el davanter amb la coberta amb una vessant amb pendent vers el sud de planta baixa i pis, que forma part de la vivenda i el posterior que corresponen a les quadres dels cavalls. A la façana nord s'hi adossa un altre cos, de planta baixa i amb la coberta a una vessant que forma part de la zona residencial amb dues obertures d'arc de mig punt a la façana de migjorn. A la façana posterior, hi ha un cos de planta rectangular on antigament hi havia tres cups de vi. Actualment és un espai de magatzem de dues plantes. El tractament dels murs és de pedra vista, restaurada a finals del segle XX excepte el cop principal, que esta revestit amb ciment i pintat de blanc.

  Cal Xerric era una masia que pertanyia als Senserrich, a la finca de l'Hostal de Flix. Els actuals propietaris la van comprar a finals del segle XX.

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.