Cal Xerric
Sant Martí de Tous

Pla de Flix. Al nord-oest del nucli urbà.
    C-241 direcció a Santa Coloma de Queralt, passat l'hostal de Flix el primer trencant a la dreta

Núria Cabañas

Cal Xerric és una masia de mitjans del segle XIX que ha sofert algunes refraccions al segle XX però s'han mantingut la planta original. És un edifici de planta rectangular amb la coberta a una vessant. Consta de planta baixa, pis i golfes. El frontis té la porta d'accés principal de planta rectangular i una finestra a cada costat. Al pis s'hi obren dues finestres i al centre un balcó amb volada amb una barana de ferro forjat i a nivell de golfes tres finestres de petites dimensions. Totes les obertures presenten un marc de pedra quadrada. Davant aquesta façana hi ha un pati enllosat a dos nivells tancat per un baluard de pedra amb la porta d'accés al nord. Al costat esquerra hi ha dos cossos annexes, el davanter amb la coberta amb una vessant amb pendent vers el sud de planta baixa i pis, que forma part de la vivenda i el posterior que corresponen a les quadres dels cavalls. A la façana nord s'hi adossa un altre cos, de planta baixa i amb la coberta a una vessant que forma part de la zona residencial amb dues obertures d'arc de mig punt a la façana de migjorn. A la façana posterior, hi ha un cos de planta rectangular on antigament hi havia tres cups de vi. Actualment és un espai de magatzem de dues plantes. El tractament dels murs és de pedra vista, restaurada a finals del segle XX excepte el cop principal, que esta revestit amb ciment i pintat de blanc.

Cal Xerric era una masia que pertanyia als Senserrich, a la finca de l'Hostal de Flix. Els actuals propietaris la van comprar a finals del segle XX.