Cal Veterinari Calaf

Anoia
Avinguda Josep Miró s/n. 08280 Calaf
A l'Avinguda Josep Miró, a tocar de l'estació de ferrocarril.
667

Coordenades:

41.73076
1.51602
376582
4620948
08031-87
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
6512532CG7261S
Jordi Seró i Ferrer. IN SITU Patrimoni i Turisme

Edifici situat a l'Avinguda Josep Miró, pròxim a l'Estació de Ferrocarril de Calaf i a les vies. Es tracta d'un edifici amb una simbologia important dins del nucli, ja que fou el lloc de naixement, i habitatge del veterinari Antoni Martí. Des del punt de vista arquitectònic, no destaca envers la resta dels elements de l'eixample calafí. Fins a l'any 2006, en què es va construir el bloc de pisos al seu costat, restava isolat en aquest espai urbà.
Consta de planta baixa, planta de pis, i golfes. Els murs estan fets amb petits carreus irregulars amb arrebossat, que són visibles en les façanes est i nord, i encoixinat de pedra regular a la façana principal. La coberta és a dues vessants ( nord-sud), amb teula àrab.
De l'edifici cal destacar-hi només la façana d'accés, ja que presenta diferents elements d'interès arquitectònic. Una gran entrada a la planta baixa, ubicada al centre, amb arc carpanell. A la seva esquerra hi trobem una finestra amb arc rebaixat, i reixa senzilla de forja, i a la seva dreta, una altra entrada, de dimensions més petites, també amb arc rebaixat. Entre les dues entrades, hi trobem una placa commemorativa amb la inscripció"Amb motiu del centenari del naixement del distingit veterinari Sr. ANTONI MARTIN MORERA ( 1900-1972), en reconeixement de la seva labor dedicada a aquesta vila. Ajuntament de Calaf, 25 de juny del 2000."
Una línia d'imposta amb decoració dentada, separa la planta baixa de la planta de pis, on hi trobem una tribuna suportada per mènsules i decorada amb vitralls de colors. A cada lateral, hi trobem unes finestres amb arcs carpanells.
Rematant la façana, s'observa una coberta acabada amb voladís, i suportada per mènsules, que donen un bon toc estètic a la façana.

Antoni Martí Morera, nascut el 23 de desembre de 1900 al llogarret de l'Albió, al municipi de Llorac (Tarragona), va ésser durant prop de 50 anys el veterinari de la vila. Fou considerat un dels veterinaris de Catalunya amb més coneixements sobre els èquids, ja que el fet de que la ramaderia mular tingués tanta importància al territori li va permetre especialitzar-se en aquests animals. A banda de la seva activitat professional, Antoni Martí va ser president d'algunes de les associacions calafines més importants, com ara la Unió Calafina o l'Acció Catòlica.