Cal Tutó
Santa Maria d'Oló

Carrer Major, 1. Nucli urbà d'Oló

Jordi Piñero Subirana

Casa unifamiliar emplaçada al nucli urbà d'Oló que durant molts anys va acollir als baixos un forn de pa. És una construcció entre mitgeres per una banda i que fa cantonada per l'altre. És de planta quadrada, i consta de planta baixa més un pis i golfes. La façana principal, encarada al carrer Major, presenta unes característiques de principis de segle XX. Els baixos es distribueixen en base a tres portals amb arcs de mig punt; el central, més estret, dóna accés al pis. La planta superior consta de dos balcons laterals, i a les golfes hi trobem tres simples obertures de ventilació. Els murs són de pedra, a la part superior arrebossats, i pel costat sud la casa té adossat un cos més baix amb terrassa superior.
    A la planta baixa es conserva un forn de llenya i les instal·lacions de la botiga tal com eren més o menys a la dècada de 1950.

Informació facilitada per Josep Canamasas Güell

Aquesta casa es troba al començament del carrer Major, que es devia formar al segle XVIII. La construcció actual tal vegada és obra de principis de segle XX (del 1918 si hem de fer cas al cadastre). La família de cal Tutó eren els Portabella, que en un principi tenien la casa a Dalt del Poble, després es van traslladar al carrer Sant Antoni (a mitja costa) i, pels volts de la dècada de 1950, a la casa actual. Llavors devien fer alguna remodelació important a la casa. Aquesta família eren forners des de diverses generacions. L'iniciador fou el pare de Pere Portabella. Pels volts de 1926 van comprar una màquina de pastar elèctrica i llavors s'hi va posar al capdavant Pere Portabella. L'últim membre de la família que va exercir aquest ofici té per cognoms Fernández Portabella, i ho va fer fins el 2019, quan va tenir un accident.

CANAMASAS, Josep; LLOBET, Josep (1995). "Entrevista a Pere Portabella", Ologràfic, núm. 2 (desembre, 1995), p- 10-11.