Cal Manel
Santa Maria d'Oló

Carrer Major, 2. Nucli urbà d'Oló

Jordi Piñero Subirana

Casa emplaçada al nucli urbà d'Oló que pertanyia a una família benestant, els Altimires, i que ha conservat una tipologia pròpia dels segles XVIII-XIX, tot i que només parcialment. És una construcció entre mitgeres per una banda i que fa cantonada per l'altra. És de planta irregular i consta de planta baixa més un pis i golfes, amb una planta semisoterrània afegida a la part posterior. La façana principal, encarada al carrer Major, conserva el mur de pedra originari. Té un portal de punt rodó i les obertures emmarcades amb pedra picada, tot i que algunes semblen remodelades modernament. Més interessant és la part posterior, possiblement de finals del segle XIX, que està dotada amb una galeria superior d'arcades fetes amb maó. També aquesta part s'ha remodelat, sobretot amb l'afegit d'uns grans balcons-terrasses a cada pis.

Informació facilitada per Josep Canamasas Güell

Aquesta casa es troba al començament del carrer Major, que es devia formar al segle XVIII. La casa es devia remodelar substancialment cap a finals del segle XIX o principis del XX, quan la van comprar els Altimires: una família benestant que abans vivien a Dalt del Poble, a la casa que antigament era coneguda com cal Manel i posteriorment com a cal Ton Soca. Els Altimires van arrossegar el malnom de la casa, i a partir d'aleshores la seva nova residència va passar a ser coneguda com cal Manel. Aleshores el propietari era Mario Altimires. Més tard, quan els Altimires van marxar la casa va quedar a lloguer i, a la segona meitat del segle XX, els Bojons Ferrer hi tenien una botiga i lleteria. Als baixos posteriors de la casa hi tenien les vaques. Aquests establiments van funcionar fins a la dècada de 1980 aproximadament. Els propietaris actuals, Jaume Sala Bordó i Isabel Güell, han habilitat una planta de la casa com a turisme rural amb el nom comercial de can Segimon.