Cal Traval
Sallent

Gòtic
    Barroc
    Catàleg Urbanístic (26-5-1999)
    Lluís Len / Jaume Perarnau

Típica casa pairal, originàriament de la nissaga sallentina dels Tarabal. Es d'un interessant estil gòtic català on destaca el pati interior de la planta baixa i les cambres del primer pis. Posteriors reformes i ampliacions li han donat, també, un apreciable nombre d'elements decoratius barrocs i renaixentistes. A l'entrada vella destaquen els arcs gòtics amb escultures laterals a les columnes interpretant Adam i Eva i amb un possible símbol templer al centre. L'escala conserva una petxina a la volta i nombroses llindes del segle XVIII, segle en que s'efectuà una ampliació de la part de la façana. Del primer pis destaca la sala principal i les sales amb alcoves als laterals. Totes les portes són treballades i de gran interès, així com el conjunt del mobiliari (calaixeres, mobles, llits, escalfapanxes, etc.). L'estructura de la casa és d'un quadrat irregular amb planta baixa i primer pis a la part més vella i planta baixa, dos pisos i golfes a la part més nova. Oratori decorat al primer pis.

A més a més del descrit anteriorment cal parar atenció a la interessant biblioteca particular que es conserva i al pou i graner de pedra situats just a l'entrada del carrer. Conserva, també, tots els elements de l'antiga fàbrica de sifons que hi havia a la planta baixa.

La casa té ja referències escrites del segle XIV, tot i que l'estructura actual definitiva, amb posteriors modificacions i ampliacions data dels segles XVII i XVIII. La família té ascendència que es remunta fins al segle XIII, encara que ha perdut el cognom original de Taraval.

AA.DD. "Sallent a l'abast" .- Ed. FAES .- Sallent 1982 .- p.113-114