Cal Tomàs
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Pla de Cal Tomàs. A l'oest del nucli urbà.
  Emplaçament
  Camí de Bellprat, al Km 3.
  574

  Coordenades:

  41.55285
  1.4774
  373021
  4601251
  Número de fitxa
  08226-340
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVI-XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  000901400CG70A0001UJ
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Cal Tomàs és un mas del segle XVI que absorbir l'antiga capella de Santa Maria de Vilaseca d'època medieval. La masia esta construïda per un cos principal i diversos annexes. El volum principal, de planta rectangular, té la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia i consta de planta baixa, primer pis i golfes. El frontis s'hi obren tres finestres i una porta a la planta baixa, dos balcons amb barana de ferro al pis i tres finestres de petites dimensions a nivell de golfes. Adossat aquesta façana, a la banda dreta, hi ha annex de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal. Aquest espai era on hi havia l'antic molí de l'oli i els corrals. Actualment és un espai amb dos nivells amb un menjador de grans dimensions. A nivell de planta baixa s'hi obren dos arcs rebaixats de maons, un d'ells tapiat per totxos i quatre finestrals, dues sense tancament mateixes característiques constructives. A la façana de ponent s'hi adossa un altre annex, amb la coberta amb pendent cap a l'oest d'un sol nivell, amb una porta d'accés i una finestra. Davant d'aquestes façanes hi ha un patí enllosat tancat per un baluard reformat al segle XX amb la porta d'accés de ferro a migdia i una segona porta d'accés a la paret de ponent. La façana posterior de la masia s'adossa al mur sud de l'antiga capell de Santa Maria de Vilaseca, on hi destaca una porta d'arc de mig punt amb les pedres col·locades a mode de plec de llibre que dona accés a la planta baixa de la casa. Actualment, la nau de la capella es utilitzada com a magatzem, encara que també havia estat l'antic celler del qual encara es conserva part d'un cup de planta quadrada amb els cairons vidrats. El tractament dels murs és de pedra vista.
  Fora del recinte tancat pel baluard, hi ha l'antiga pallissa avui dia utilitzada com a magatzem. Es tracta d'un annex de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb dues portes d'accés a la façana de ponent. Antigament era un espai de dues alçades, ja que a les parets encara s'hi conserven les portes i finestres tapiades d'arc de mig punt.

  La masia va néixer entorn de l'any 1500. L'any 1518 Pere Vidal de Vila Seca la deixa al seu net Jaume Tomàs i des de llavors sempre ha estat a la mateixa família. Inicialment era coneguda com el Mas Vila Seca però entorn el segle XIX va passar anomenar-se Cal Tomàs. La finca va absorbir l'antiga capella de Santa Maria de Vilaseca es documentada per primera vegada en un testament l'any 1294. Actualment es conserva la paret de migdia i de ponent amb una portalada adovellada.

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.