Cal Tomàs
Castellfollit del Boix

Cal Tomàs. Sud de Castellfollit del Boix
    BV-1081 cap a Castellfollit del Boix, passat el Km 1 el primer a la dreta

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Tomàs es un mas construït a inicis del segle XIX i format a partir de diversos volums de planta baixa i dos pisos amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal. En destaca la façana est amb un espai porxat a partir de diversos arcs de mig punt a l’alçada de la planta baixa que sostenen una terrassa correguda amb diverses portes d’accés i una petita finestra a l’alçada del segon pis situada a la part central de la façana. La planta baixa conserva l’espai de magatzem, actualment utilitzat com a garatge, compartimentat per arcs de mig punt. Al cos principal, per la banda de ponent s’hi adossa un volum, actualment reformat amb dues vivendes independents amb un portal d’accés orientat a migjorn. Davant aquests dos cossos hi ha un zona de pati pavimentada amb lloses i tancat a ponent per un baluard. A l’exterior del baluard hi ha els antics corrals i magatzems.

Informació cedida per Lurdes Vives

Cal Tomàs fou construïda a principis del segle XIX per un fill de Canyelles, anomenat Tomàs. Inicialment es van edificar unes tines i posteriorment es va construir la casa. Posteriorment ho vengué a una família de Badalona que van posar a Antoni Oller, de Cal Casino, com a masover de la finca.