Cal Tita El Papiol

Baix Llobregat
Carrer de Montserrat, 25
140

Coordenades:

41.43916
2.01065
417348
4587982
08158 - 66
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
Popular
XVII
Regular
Molt reformat i amb remuntes actuals
Legal
BPU. E07-Catàleg de Patrimoni Arquitectònic del Papiol
Fàcil
Residencial
Privada
7581322DF1878B
Juana Maria Huélamo Gabaldón

Casa entre mitgeres, de planta rectangular i teulada a una vessant. De tot l'edifici, el més interessant és la façana a ponent, que dona al carreró estret en que es converteix el carrer de Montserrat en el lateral nordest de l'església de Santa Eulàlia, ja que la façana que dona a l'espai obert com una mena de plaça que s'obre al davant de la porta principal de l'església, s'ha transformat absolutament en època molt recent, de manera que ha perdut la seva fesomia original. A la façana lateral antedita, que en origen devia ser la principal, presenta un arc de punt rodó delimitat per carreus treballats amb buixarda fina, mentre que la resta dels buits han estat transformats.

Dins del catàleg arquitectònic només està inclós l'arc de pedra de la portalada d'accès.

Aquesta casa ja és coneguda l'any 1686. Els seus primers propietàris van ser el Macià Pugès Romagosa i la Paula Barba. El motiu del nom sembla be del fet de que una de les mestresses que hi vivia, quan donava de menjar a les gallines anava dient:.."tites, tites...".
Amb motiu de la guerrra del Francès, va haver una epidèmia de tifus en la qual van morir molts membres d'aquesta casa.

Ahicart Amigó et al. (2019) Exposició: Motius de cases i gent. El Papiol: Espai de Recerca pel Patrimoni del Papiol. Biblioteca Municipal del Papiol Valentí Almirall.