Cal Tiquet
Gaià

  Bages
  Sector sud-oest del terme de Gaià
  Emplaçament
  Ctra. a Galera (BV-4402), al km. 0,1 camí direcció nord-est 1 km aproximadament
  393

  Coordenades:

  41.90305
  1.89951
  408721
  4639598
  Número de fitxa
  08090-57
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  En semi-ruïna: la meitat de la casa s'ha esfondrat
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08089A001000850000YS
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Masia de dimensions modestes, en estat de semi-ruïna, emplaçada a l'extrem sud d'un altiplà que s'estén sobre el torrent conegut com el Reguer de la Riera. Consta d'un cos residencial de planta més o menys quadrada (amb planta baixa més un pis) que té una tina i dependències annexes al nord així com un ampli cobert aïllat que està situat a ponent. La casa s'ha esfondrat parcialment pel costat de ponent. És aquí on hi havia les dependències principals de l'habitatge, de les quals es pot veure una llar de foc i una comuna. Probablement també hi havia el portal principal, que podria estar situat entre dos contraforts de la façana de migdia. No es veu clar si aquesta era la part més antiga de la casa i posteriorment s'amplià cap a llevant o bé tota la construcció és d'una mateixa fase originària. La banda de ponent de la casa, que és la que s'ha conservat més sencera, és una construcció ja del segle XIX, amb els murs de maçoneria i les obertures emmarcades amb maó. Els murs interiors, però, són de tàpia. En els annexos posteriors s'hi conserva una tina amb una rampa d'accés i una zona amb celler. Pel que fa al cobert aïllat de ponent, és una barreja de construccions de diferents èpoques, amb la base antiga de pedra.

  Informació oral facilitada per Josep Font i Josep Matamala

  No coneixem notícies històriques antigues referents a aquest mas que, per la seva tipologia constructiva, podria haver estat bastit al segle XVIII o bé al XIX. Segons el Registre de la Riquesa de 1883, cal Tiquet era una masoveria del mas La Riera. Les seves terres abastaven 3,25 ha i eren conreades directament pel propietari, que aquest any era Rosa Cots i Suñer, de Manresa. Fins els volts de 1960 encara hi vivien masovers, concretament Joan Burgès.

  BADIA, Josep M (2016). "Història", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 84.
  IGLESIAS PERA, Lluís (2006). Pla Especial Urbanístic pel qual es cataloguen les masies i cases rurals del municipi de Gaià. Ajuntament de Gaià (document no aprovat oficialment), núm. 61.