Cal Melic
Gaià

  Bages
  Sector oest del terme de Gaià
  Emplaçament
  Ctra. a Galera (BV-4402), al km 1,5 seguir per pista asfaltada direcció N i primer camí a oest 200 m
  332

  Coordenades:

  41.91195
  1.8838
  407431
  4640603
  Número de fitxa
  08090-56
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  En procés de rehabilitació
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08089A003000020000YJ
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Casa de pagès de dimensions mitjanes emplaçada a la terrassa fluvial formada en un meandre del riu Llobregat, just a tocar de la resclosa de la fàbrica de l'Ametlla de Merola i prop del nucli de Galera. Consta d'un cos residencial de planta quadrada (amb planta baixa més dos pisos), el qual té unes tines adossades al nord i, més enllà, un llarg cobert. Al sud hi ha un altre cobert modern, fet de totxo, amb una granja de dos pisos. El cos residencial principal és una edificació aixecada en una sola fase, d'estructura molt regular. La façana principal, encarada a migdia, presenta una distribució en base a tres eixos d'obertures, amb un portal central rematat amb arc escarser i un balcó al primer pis. Totes les obertures són emmarcades amb maó. Els murs són de maçoneria, a pedra vista, i reforçats amb uns sòlids carreus a les cantoneres. La façana de llevant també té obertures en totes les plantes perfectament alineades. En la resta de façanes les obertures són més irregulars. El cobert situat al nord és una construcció moderna obrada amb totxo que ha estat adaptada com a habitatge, amb diversos garatges a la part posterior. Uns 40 m al nord-est s'aixeca una barraca de pedra seca que des de l'inici no forma part de la finca de cal Melic.

  Aquesta casa també és coneguda amb el nom de ca l'Aimerich
  Inscripció en una pedra cantonera de la casa: 1904
  Inscripció en la barraca propera: 1905
  Informació facilitada per Jaume Cussà i Ramon M. Vila Casals

  Aquesta casa fou construïda per un tal Estruch entorn de l'any 1900, coincidint amb el moment en què s'havia de construir una nova resclosa per a la fàbrica de l'Ametlla de Merola, més alta que l'antiga. Aquest Estruch procedia de Berga i es casà amb una dona de Gaià. Els terrenys eren de ca l'Agnès, de Galera. Segons explica Ramon Vila en el seu treball sobre Galera, al front de la casa de ca l'Agnès hi va quedar una vídua que es trobava en una situació 193econòmica precària. Quan s'havia de construir la resclosa l'Estruch es va assabentar del projecte i aconseguí comprar per un baix preu una porció de terreny just a la vora de la nova resclosa per així convertir el camp en regadiu. Els horts de la part de sota, en canvi, que ja es regaven amb la resclosa vella, es van conservar en la propietat de ca l'Agnès.
  Segons informació oral, al cap de poc hi va haver un incendi i la casa es va haver de reparar. D'aquí vindria la inscripció del 1904 en una cantonera. A començaments de segle XX el promotor de la casa ja tenia fills i néts. Els néts eren quatre germans, de cognom Estruch Palà: Montserrat (que va néixer el 1900), Francisco, Josep i un altre. La família Estruch Palà va viure a la casa fins els volts de 2010. El 2016 fou comprada per Jaume Cussà, i ara es troba en procés de rehabilitació.

  IGLESIAS PERA, Lluís (2006). Pla Especial Urbanístic pel qual es cataloguen les masies i cases rurals del municipi de Gaià. Ajuntament de Gaià (document no aprovat oficialment), núm. 11.
  VILA CASALS, Ramon M. Llibre de Galera (treball inèdit)