Cal Terri
Perafita

Sector est del terme municipal
    A 100 metres de la carretera BP-4653, punt quilomètric 12'650.

Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
    Jordi Compte i Marta Homs

Cal Terri està situada en un punt elevat al nord-est del nucli urbà de Perafita, uns cent metres a l'oest de l'encreuament de les carreteres BP-4653 i BV-4601.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes bastit amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada, que originalment tenia la orientació contrària, és actualment de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa un portal emmarcat amb pedra bisellada i dues finestres, una emmarcada amb monòlits de pedra bisellada i l'altre amb pedra bisellada; al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb pedra bisellada, i a les golfes una finestra balconera central emmarcada amb pedra bisellada amb una finestra emmarcada amb monòlits de pedra bisellada i ampit de pedra a cada costat. A l'esquerra de la façana hi ha un cos adossat, l'antiga pallissa.
    La façana oest queda dominada completament pel cos adossat, reformat modernament.
    La façana nord conté un cos adossat que sobresurt de la part esquerra. Pròpiament a la façana s'observa una finestra emmarcada amb pedra treballada a la planta baixa, una finestra emmarcada amb pedra bisellada al primer pis i tres finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada a les golfes.
    La façana est conté únicament dues finestres emmarcades amb pedra treballada, una a nivell de planta baixa i l'altra al primer pis.

La masia apareix documentada com a Terricabres.

Cal Terri o Terricabres es troba documentada, sota el nom de Gabriell Terricabres, en el fogatge de 1553 formant part de la parròquia de Perafita.

IGLÉSIES, Josep (1981). El fogatge de 1553. Estudi i transcripció. Dalmau.