Cal Tatjer o Tatxer
Rajadell

Monistrolet. E. del terme.
    Camí al NO que parteix del cami ral Manresa-Rajadell a l'altura de l'Hostal.

Rehabilitada modernament
    OPC 2017-2020 F. Xavier Menéndez

Casa de pagés rehabilitada modernament, de planta rectangular, amb planta baixa, pis i golfes. Te coberta de doble vessant, amb teules vermelles, amb un dels vessants més llarga que l'altre. Les façanes estan pintades de color gris, amb la base amb pedra vista. Degut al pendent, la casa es més alta al costat O. que a l'E. La casa te dues amplies terrasses laterals. Hi ha diverses finestres i un petit balcó a la planta primera de la façana principal, orientada al S. Com a edificacions independents, hi ha l'antiga pallissa i una gossera molt gran.També disposa de garatge i piscina . A l'exterior hi ha exposada una premsa de vi de gàbia.

El topónim correcte es Tatjer. Potser antigament era can Ferrer. Actualment batejada com La Ponderosa (o la Ponde). Figura al Catàleg de Masies i Cases Rurals 2014 (num.73) com a Cal Tatxer (La Ponderosa) i en alguns mapes com a can Ferrer
    La casa ha estat remodelada modernament pero sabem que existia al segle XIX (no queden vestigis de l'època fundacional).
    Es situa sobre el vessant muntanyós que es troba al N. de la riera de Rajadell i del camí Ral de Manresa a Rajadell, sobre l'Hostal..

Antiga casa de parceria, totalment reformada. Sabem que al segle XIX ja existia i que fou cremada per les tropes franceses de pas pel camí ral durant la Guerra del Francés.