Cal Soldevila
Montmajor

Al peu del turó de Sant Miquel, al costat SW.

XIV
    En perill d'enfonsament ja que s'ha aixecat la teulada
    Cortés Elía, Mª del Agua

Masia de planta basilical i d'estructura clàssica, amb el carener perpendicular a la façana i coberta a doble vessant amb la façana oberta a migdia. És un edifici d'estructura molt massissa, construida amb grans blocs de pedra disposats en filades horitzontals molt ben estructurades, amb planta baixa, un pis i golfes. Destaquen dos contraforts al costat dret de la façana principal i la porta adovellada de grans dimensions situada al costat esquerre. A la façana hi ha un seguit de forats entre les pedres disposats en tres filades horitzontals i que possiblement corresponguin a les bigues interiors o s'utilitzèssin per subjectar les bastides en el moment de la construcció. Davant d'aquesta façana hi ha un petit mur que tanca a modus de baluard. Darrera de la casa hi ha un cobert de grans dimensions de planta allargada, amb dos pisos i teulada a dues vessants i en el que destaca l'estructura d'arcs de mig punt del pis que actúa com assecador i que li dona un aspecte molt característic. L'interior de la casa es divideix en dos cossos paral·lels a la façana. En el que es troba entrant per la porta hi ha l'escala de pedra en angle que puja al pis i una quadra al costat dret; el cos de darrera està separat per un doble mur que forma una cambra d'aire d'un metro. Al costat dret d'aquest cos hi ha un arc diafragma al mig que proporciona amplitud a l'estança. El pis està pràcticament enfonsat i no es pot accedir. La casa està construïda en un lloc elevat que permet visibilitat del vessant sud i sobre roca.

El propietari de la casa conserva la clau de la capella de Sant Miquel. El topònim Soldevila pot significar sota la vila, ja que es troba sota l'antiga vila de Sorba.

L'estructura d'aquesta casa denota la seva antigüitat, tot i que no podem assegurar el moment incial de la seva construcció. Possiblement dati dels primers segles baix-medievals, tenint en compte la imponent estructura dels murs, similars a les cases fortes d'aquesta època, amb estructura quadrangular i massissa. Al Fogatge de 1553 s'esmenta a Matheu Soldevila a Sorba i Codonyer, collecta de Cardona (IGLÉSIAS, 1979). Al segle XVIII era una de les masies importants de Sorba, que ja es esmentada a la consueta de 1757 feta pel rector de Sorba, mossen Miquel Miralles. Sovint s'esmenta la veïna església de Sant Miquel, amb el nom de Sant Miquel de Soldeviles, actuant com a capella de la casa. L'antigüitat del lloc és palesa en les restes del poblat ibero-romà que es troba molt a prop i que va donar orígen al lloc: Sub urbano.

IGLÉSIAS, J. (1979). El fogatge de 1553. Fundació Salvador Vives i Casajuana. Volum I. Barcelona.