Cal Solanes
Sant Martí de Tous

Solà de Riquer. Al nord del nucli urbà.
    Crta de Tous a Clariana. Passada la Pineda hi ha un trencall que indica Cal Solanes.

XVI-XX
    Núria Cabañas

Cal Solanes es una masia aïllada situada al nord-est del nucli de Sant Martí d Tous, al disseminat de la Pineda. Es tracta d'una masia del segle XVI, tot i que podria ser anterior. És un edifici de planta en forma "L" formada per un cos principal amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal i un cos annex a cada lateral amb la coberta a una pendent. L'edifici actual va ser reconstruït al segle XVIII i consta de planta baixa, primer pis i golfes. El frontis, orientat a migdia, té la porta d'accés adovellada de llinda recta i una finestra al cantó esquerra. A l'alçada del primer pis hi ha un balcó amb volada amb les cantonades arrodonides i amb barana de ferro i a nivell de golfes s'hi obren dues finestres. Davant d'aquesta façana hi ha una zona enjardinada i un camí empedrat per accedir a la porta tancant per un baluard que conserva els brancals de pedra del portal. A la façana llevant s'hi obra una porta d'accés i diverses finestres, algunes amb arc de mig punt i un balcó a l'alçada del primer pis. El cos annex adossat a la façana de ponent té una porta d'accés que permet sortir a l'exterior del baluard i es l'espai on antigament s'hi ubicarien els cups de vi. També s'hi conserva l'antic forn de pa. A l'exterior del recinte hi ha un cos, de planta rectangular amb la coberta a una vessant amb dues grans obertures d'arc de mig punt de maons a la façana sud recentment reformada que correspondria a l'antiga pallissa. Uns metres més al nord és conserva l'antiga bassa de Cal Solanes, construïda d'obra, que s'havia utilitzat per regar els horts de la masia, actualment en molt mal estat de conservació.

Antigament es coneixia amb el nom de La Cabanya

Segons informació cedida per Elisa Vidal, la masia La Cabanya ja apareix documentada en un capbreu de l'any 1490.