Cal Solà Sant Boi de Lluçanès

  Osona
  Plaça Verge dels Munts, 12. Nucli urbà. Sant Boi de Lluçanès

  Coordenades:

  42.05765
  2.15058
  429716
  4656526
  08201-54
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  XVI-XVIII
  Bo
  Legal
  Normes Subsidiàries de Planejament. 1993
  Sí, IPA. 23598
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  Ref. cad.: 45102DG2596N
  Jordi Compte i Marta Homs

  Cal Solà està situada a la plaça verge dels Munts. Es tracta d'una antiga masia integrada al poble que està formada per planta baixa, un pis i golfes, amb teulada de doble vessant i aigües a les façanes laterals. Els murs són de maçoneria de pedra estan arrebossats i deixen a la vista les cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions.
  La façana principal, orientada al sud-est, presenta una estructuració regular de les obertures. A la planta baixa s'obre un portal d'arc de mig punt adovellat, al centre, flanquejat per dues finestres (antigament dos portals) emmarcades amb brancals i llinda de pedra bisellada. Al primer pis s'obren tres finestres que es disposen seguint la vertical de les obertures de la planta baixa. La finestra de l'esquerra està emmarcada amb brancals i llinda de pedra motllurada; sobretot, però, destaquen les finestres central i dreta que es troben ricament treballades. La finestra central presenta brancals i llinda motllurada amb guardapols i carots esculturats en relleu als seus extrems i un escut amb l'anagrama de Jesús Home Salvador. La finestra de la dreta presenta brancals decorats amb dobles falses pilastres a cada costat amb base i capitell treballat; la llinda de la finestra es troba decorada amb un entaulament que presenta diverses motllures coronat amb una repisa a mode de guardapols. A les golfes s'obren dues finestres als extrems, de menors dimensions emmarcades amb monòlits de pedra treballada i un matacà de pedra, situat sobre la finestra central del primer pis.

  La casa pairal de cal Solà va ser construïda l'any 1541. Posteriorment, amb el creixement del nucli els segles XVII i XVIII va quedar integrada dins el nucli urbà.

  MONTAÑÀ, Daniel, PLANES, Josep Albert (2004). Història de Sant Boi de Lluçanès. Cossetània.
  Inventari de patrimoni cultural immoble de Catalunya. Sant Boi de Lluçanès. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. Revisat el maig de 2008.