Cal Seuva
Rajadell

Cami de Can Torra. Just despres de can Torra del Forn, i a uns 150 m al SO, cami a mà dreta.

En ruina. Coberta ensulsiada
    PEP 1993 (Jordi Piñero)/ OPC 2017-21

Casa de pagès en ruïna. Consta d'un edifici principal més una altra construcció aïllada.
    La casa és de planta rectangular, amb coberta a doble vessant. Constava de planta baixa més un pis i golfes. Les parets són de maçoneria, amb arrebossat de color blanc cru. És una construcció de tipologia típica, amb poques finestres i petites, emmarcades amb carreus. Com a tret destacable cal esmentar l'existència de tres contraforts molt potents a l'angle NO. És de suposar que són per reforçar la construcció del vent, ja que aquesta és una zona de forts vents.
    L'interior de la casa tenia la part davantera dedicada a habitatge. A la part posterior hi ha una tina cilíndrica i un forn de pa.
    Segons el PEP 1993, al sector nord, davant la façana principal, hi ha una construcció aïllada allargada amb diverses cambres. Podria tractar-se d'un edifici destinat a tines. Segons el PEP 1993, va quedar a mig fer (no observat el 2021). A la banda sud hi ha un edifici aïllat a pocs metres de la casa, del que nomes queden les parets. Podria ser la pallissa.

O Seuvà o Seuvàs. La casa esta situada en la posició més meridional de la vall del torrent de can Torra, gairebé al final del terme de Rajadell. És un terreny inhòspit i actualment abandonat però conserva restes de les feixes de vinya. Es troba molt a prop del gran Casal de Can Torre del Forn, a uns 150 m. al SO.
    A la llinda del portal principal hi ha la inscripció gravada: SALVADO PUJOL 1870, dins una senefa i amb una creu a la part superior (descripció i foto PEP 1993; no trobat el 2021).
    L'edifici ha patit un enrunament intens en relació a les fotos del PEP 1993. La descripció es del PEP 1993.

Cal Seuva es una casa de pagès molt propera a la Torre del Forn construïda al segle XIX. Es desconeix l'origen del nom de la casa. Molins (2020: 220-21) descriu com va ser fundada i habitada. El 1868 Josep Torra del Forn va establir a Salvador Pujol Torras, nascut a Castellfollit cap el 1844, i fill dels masovers de Font Figuera, un tros de bosc (d'1'25 Ha) per edificar una casa de 50 per 60 pams, i amb prou espai per a l'era, la pallissa i una tina. Per fer la verdura hi podia destinar una feixa de 12 per 12 canes. La resta del bosc s'havia de convertir en una vinya amb una cabuda de 25.000 ceps, que s'havien de plantar abans de cinc anys. L'amo rebria el quart de la verema del parcer. El preu de l'establiment va ser de 100 escuts i la casa va quedar afectada amb un cens anual de 1.200 escuts. El Salvador es va posar a la feina i aviat va tenir la casa acabada.La data de la llinda del portal principal es documenta arqueològicament que Salvador Pujol construí la casa el 1870. El 1872 es va casar amb Maria Oliveras Soldevila, de Guardiola. Per garantir el dot, el Salvador va hipotecar a nom de la dona la casa nova. Van tenir 11 fills. Un d'ells, Esteve Pujol Oliveres, hereta la casa. Es casa el 1905 amb Dolors Vilalta Guilella, una filla del mas Prim. Van tenir 5 fills. Però al 1936 tota la família vivia a la masoveria del mas Peric, que llavors era del manresà Antoni Planas. El 1940 l'amo va allargar el contracte del masover Pujol un any més. El dia abans d'entrar els Nacionals els de cal Masfred, amb qui estaven emparentats, van amagar a cal Seuva la mula blanca que tenien, per por que els soldats els la requisessin.
    Els Pujol no van tornar més a cal Seuva i se'n van anar a Manresa. Quan va morir l'hereu del Prim sense successor, la propietat va passar a Dolors Vilalta i aquesta, junt amb el fill Eugeni, se la van vendre cap el 1962. Segons un testimoni oral, al voltant de la casa hi havia molts cirerers, ara perduts, i al temps de les cireres venia gent de tot arreu a menjar-ne. Cal Seuva no va ser mai més habitada i va passar novament al propietari del mas de la Torre del Forn, tal
    vegada a canvi d'una petita compensació econòmica. Pere Baqués Samaranch, amo de la Torre el Forn, va cedir el solar amb les restes de Can Seuva a una de les seves filles, la Maria, després de la guerra. Posteriorment, va passar a un nou propietari.

MOLINS, Ernest (2020). Cases i Masos de Rajadell (I). Ajuntament de Rajadell. Pp 220-21