Cal Sec
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Carretera BV-3003 i continuar per subsegüent pista fins uns 400 m abans de Castelltallat

Casa tapada per coberts moderns i integrada dins una granja
    Catàleg de masies (núm. 84)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes, emplaçada en una esplanada uns 500 m al nord del nucli de Castelltallat. Actualment ha quedat envoltada per les dependències d'una granja que ocupa una superfície considerable. Darrerament, la casa s'ha utilitzat per a usos productius i se li han adossat coberts moderns fets de totxana però el volum originari, amb murs de pedra, és perfectament visible. Tenia una planta quadrada, amb planta baixa més un pis i golfes. La façana principal, encarada a migdia, ha quedat tapada per aquests coberts. Són visibles encara diverses finestres, algunes emmarcades amb llindes i brancals de pedra i d'altres amb maó. Per la part posterior la façana té menys alçada ja que està adossada a un terreny amb desnivell. Pel costat de llevant té adossats uns grans coberts de maó, obrats a la dècada de 1960.

Informació facilitada per Miquel Ferrer Serra i Jaume Ferrer

La casa devia construir-se al segle XVIII, segons indica una inscripció en una pedra. Almenys des de mitjan segle XIX els propietaris eren la família Ferrer, que s'han mantingut fins a l'actualitat. L'avi de l'actual propietari era Miquel Ferrer Rovira, el seu fill Isidre Ferrer Simon, el seu fill Miquel Ferrer Serra, i el seu fill Jaume Ferrer. Cal Sec era una casa modesta, en comparació amb els grans masos de la zona; tenien poques terres i eren força lluny. Per això vivien d'anar a jornal. Antigament la planta superior de la casa tenia dos pisos on hi vivien estadants: ca la Rossa i cal Genís. En el llibre Memòries de Castelltallat (2017) s'inclou un relat de vida de Miquel Ferrer. Durant un temps, a la dècada de 1960, va marxar amb la seva família a viure a la casa propera de cal Genís Nou com a masover. Després van tornar i van construir (als anys 1970) la casa nova que hi ha a la part més alta, can Ferrer i més tard una altra casa per al fill (ja als anys 1990).

AA.DD (2017). Memòries Castelltallat. Història popular de la pagesia al municipi de Sant Mateu de Bages. L'Arada, SCCL, p. 15, 29, 94-97, 106, 112, 143.