Safareig i pou del Sitjar
Sant Mateu de Bages

Prop de la masia del Sitjar. Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Ctra BV-3003, al km. 10,5 camí direcció sud uns 800 m i després trencall a l'esquerra 800 m més.

Jordi Piñero Subirana

Safareig i pou de la masia del Sitjar, situats sota un marge de pedra seca, vora el camí que va a la casa. El mur de pedra forma dues arcades sota les quals hi ha el pou (a l'esquerra) i el safareig (a la dreta). El pou resta tancat actualment amb una porta metàl·lica. La pica del safareig consta de dues lloses inclinades que donen a una basseta interior.

Inscripció a la porta metàl·lica: 1757 El Sitjar.
    Informació oral facilitada per Josep M. Puigdellívol

La inscripció de la porta (1757) es refereix a la masia del Sitjar. Abans que els actuals propietaris arrangessin el pou hi havia una inscripció de l'any 1926 que feria referència a la família Davant, antics propietaris de la masia del Sitjar. Aquesta masia és del segle XVIII o tal vegada anterior. Almenys des de l'any 1926, doncs, els propietaris eren la família Davant. Entorn de la dècada de 1940 Ramon Vila, de la masia veïna del Prat, va adquirir aquesta masia als Davant. Aleshores aquesta família venia carbó en una botiga de Manresa (a la carretera de Cardona).