El Sitjar
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Ctra BV-3003, al km. 10,5 camí direcció sud uns 800 m i després trencall a l'esquerra 800 m més.

Recentment rehabilitada
    Catàleg de masies (núm. 191)
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions mitjanes, ben emplaçada al cim d'un turonet al sector conegut a Sant Mateu com l'Altre Pla. Consta d'un cos residencial de planta rectangular, amb coberts adossats als laterals. La casa disposa de planta baixa més dos pisos. Es tracta d'una construcció força regular, que ha conservat els volums originaris però ha estat reformada en els darrers anys, de manera que s'han modificat elements sobretot de les obertures tot conservant, però, l'estil tradicional. La façana principal, encarada vers migdia, presenta una distribució simètrica, amb un portal adovellat i, a les plantes superiors, tres eixos d'obertures. A l'eix central hi trobem una galeria amb balcó i, a les golfes, una galeria amb tres arcades estretes. A la resta de façanes la casa té obertures similars, algunes fruit també de la última reforma. Davant la façana principal es conserva un femer i, a llevant, diversos coberts. El conjunt compta amb una capella habilitada en una antiga pallissa, que es va inaugurar l'any 2011. El seu interior adopta un estil neoromànic.

Inscripció en una antiga dovella del portal: 1757
    Informació oral facilitada per Josep M. Puigdellívol

Segons la inscripció en una dovella, l'any 1757 a la casa s'hi van fer reformes importants, incloent-hi el portal de la façana principal. Podria ser, però, que la masia fos anterior. Almenys des de l'any 1926 els propietaris eren la família Davant. Així consta en una inscripció que hi havia al pou d'aquesta masia. Entorn de la dècada de 1940 Ramon Vila, de la masia veïna del Prat, va adquirir aquesta masia als Davant. Aleshores aquesta família venia carbó en una botiga de Manresa (a la carretera de Cardona). Després del gran incendi de 1994 que va calcinar tot aquest sector, els actuals propietaris van fer una reforma en profunditat de la masia.