Cal Saragossa
Avinyó

Horta d'Avinyó
    500 m al nord de l'Hostal de l'Arengada

Està en ruïnes
    Marc Cucurella Pinilla

Edifici de tipus rural, amb era i corral i amb elements conservats com tines i parts de parets de pedra i obertures originàriament emmarcades amb pedra carejada i també amb rajoles ceràmiques. Segons Josep Illa hi ha una primera referència de Cal Saragossa l'any 1774. Pel que es pot observar, la casa era de planta baixa i pis amb una superfície aproximada de 480 m2. La coberta era de dues vessants. L'acabat exterior és de pedra vista. Al davant hi té un cobert amb l'acabat exterior de pedra vista. Hi ha també una era i dues tines encarades a l'era. Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu i bosc.

Hi ha extrema vegetació tan a l'interior com a l'exterior de l'edifici.

Durant el període de creixament de l'economia de la zona degut a l'increment de la producció de la vinya, just abans de la fil·loxera, el Bages i, Avinyó en particular, van esdevenir una zona clau de progrés. És, doncs, en aquest període on es creen forces masies que, un cop aparegui la crisi econòmica, hauran de quedar buides, són els famosos masos rònecs. Aquestes masies són les que trobem avui dia en un estat de ruïna.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.