Ca l'Ermità
Avinyó

Horta d'Avinyó
    500 m al nord de l'Hostal de l'Arengada

Està en ruïnes
    Marc Cucurella Pinilla

Masia datada del segle XVIII que consta de planta baixa i pis amb una superfície aproximada de 234 m2. S'observa part de la volumetria i forma de la coberta que era de dues vessants i feien el desguàs a la façana principal i posterior. L'acabat exterior és de pedra vista. Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu i bosc.

Durant el període de creixament de l'economia de la zona degut a l'increment de la producció de la vinya, just abans de la fil·loxera, el Bages i, Avinyó en particular, van esdevenir una zona clau de progrés. És, doncs, en aquest període on es creen forces masies que, un cop aparegui la crisi econòmica, hauran de quedar buides, són els famosos masos rònecs. Aquestes masies són les que trobem avui dia en un estat de ruïna.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.