Cal Ros Negre Vell
Castellbell i el Vilar

Sant Cristòfol

Jordi Montlló Bolart

Masia situada al tram final del torrent del Prat, a tocar de cal Tico, gairebé dins el torrent. De fet, la plataforma damunt la que s'aixeca la casa forma un meandre del torrent. En èpoques de tempestes i pluges fortes pot suposar un perill.
    És de planta rectangular i consta de planta baixa, pis i golfes. La coberta és de teules a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant.
    Ha estat rehabilitada amb arrebossats deixant obertures i cantoneres amb la pedra vista. La porta d'accés està desplaçada a l'esquerra, damunt la llinda de pedra hi ha un escut modern. Una de les llindes d'una finestra porta la data de 1819 gravada.
    Conserva, al'exterior, l'engranatge d'una possible premsa o trull.

Degué ser propietat d'algun descendent del Ros, i potser pel to de la pell o el cabell li afegiren el renom Negre. Així "Ros" que pot ser un renom o gairebé sempre un cognom, es transforma clarament en un renom "Ros Negre".

Antigament se la coneixia per cal Jaume del Molí.