Cal Ros (Mejà)
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Mejà
    Ctra. de Salo (BV-3002), al km. 6,1 camí direcció N uns 1.200 m i trencall N i després S uns 600 m

Recentment rehabilitada
    Catàleg de masies (núm. 19)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes emplaçada en un replà enmig d'un coster que descendeix ja sota l'altiplà on hi ha el raval de Mejà. Consta d'un cos residencial amb una pallissa i un cobert adossats a la part nord i oest. El conjunt ha tingut una remodelació recent que l'ha transformat substancialment, tot recreant les construccions originàries en base a estereotips tradicionals i medievalitzants, de manera que sovint costa diferenciar les parts autèntiques de les que són imitació. Així, la casa s'ha dotat d'un mur que tanca el recinte i s'ha construït una torre circular amb merlets a l'angle sud-oest. El cos residencial és una construcció originària, feta de pedra, de planta rectangular (amb planta baixa més un pis). La façana principal ha quedat coberta per una estructura corresponent a una mena de terrassa amb porxo, possiblement aprofitant algun element preexistent. A la façana de llevant hi trobem un portal que sembla obrat el 1930, però també dues finestres més antigues, emmarcades amb llindes i brancals de pedra. Un element interessant, tot i que sembla també força modificat, és la pallissa: de planta rectangular i sostinguda per tres arcs diafragmàtics.

Inscripció al portal est: R 1886P. 1930 E B
    Informació oral facilitada per Lluís Rojas Jové

No tenim notícies sobre l'origen d'aquesta casa que, per la seva tipologia constructiva, podria ser obra del segle XIX. Ja entrat el segle XX el propietari era Ramon Badrenes, que va marxar com a masover a cal Fèlix perquè era una casa més gran. Entorn de 1960 va marxar de cal Fèlix i es vengué la propietat a Eduard Bohigues, de Manresa. L'actual propietari és el seu fill. Recentment tot el conjunt ha estat rehabilitat.